HiPOD 05 Αύγουστου 2024
Η Πρώτη Μέρα της Άνοιξης στον Νότο

Η Πρώτη Μέρα της Άνοιξης στον Νότο
Η εικόνα της παρουσίασης ελήφθη την πρώτη μέρα της Άνοιξης στο Νότιο Ημισφαίριο. Όπως και η Γη, ο Άρης έχει κεκλιμένο τον άξονα περιστροφής του, ως προς το επίπεδο της τροχιάς του και ο Ήλιος περνάει τον Ισημερινό δυό φορές τον χρόνο. Εδώ στην Γη το γεγονός αυτό το λέμε Ισημερία.

Κατά την διάρκεια του Χειμώνα, στις πολικές περιοχές του Πλανήτη αναπτύσσεται ένα εποχιακό κάλυμμα από ξηρό πάγο (πάγο διοξειδίου του άνθρακα). Άν και είναι μόλις η πρώτη μέρα της άνοιξης και ο Ήλιος είναι ακόμη σχετικά χαμηλά στον ορίζοντα, έχει ήδη αρχίσει η δραστηριότητα, που σχετίζεται με την “εξάχνωση” (την μετατροπή κατ’ ευθείαν σε αέριο) αυτού του εποχιακού πολικού καλύμματος.

Όλη η περιοχή καλύπτεται ακόμη από ένα στρώμα ξηρού πάγου και οι σκοτεινές κηλίδες, που παρατηρούμε σ’ αυτήν, είναι ριπίδια σκοτεινόχρωμου υλικού, που αποτίθενται στην επιφάνεια του πάγου. Το σκοτεινόχρωμο αυτό υλικό παρασύρεται στην επιφάνεια από το αέριο, που διαφεύγει ακολουθώντας το δίκτυο των αραχνοειδών αυτών καναλιών, που παρατηρούμε να είναι χαραγμένα στον πάγο.
Το Καλοκαίρι, όταν ο πάγος θα έχει πιά χαθεί, τα ριπίδια αυτά δεν είναι πλέον ορατά.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος

αριθμός: ESP_028956_0930
ημερομηνία απόκτησης: 29 Σεπτέμβριου 2012
υψόμετρο: 248 χλμ

https://uahirise.org/hipod/gr/ESP_028956_0930
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς


NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Η ασπρόμαυρη είναι λιγότερη από 5 χλμ σε πλάτος. Η άλλη του ψευδοχρώματος, λιγότερη από 1 χλμ.