Οι κρατήρες καθίζησης υπάρχουν σε ηφαιστειογενείς περιοχές στον Άρη, και σχηματίζονται όταν επιφανειακά υλικά καταρρέουν σε μεγάλες υπόγειες κοιλότητες. Τέτοιες καθιζήσεις έχουν γενικά σχήμα μπολ, είναι γεμάτες με ιζήματα, και είναι σχετικά ρηχές σε σύγκριση με την διάμετρο τους.
Πρόσφατα όμως εντοπίστηκε ένας μικρός αριθμός ανώμαλων κρατήρων καθίζησης με εντελώς διαφορετικά ορατά και θερμικά χαρακτηριστικά, όπως: απότομα κάθετα τοιχώματα, βαθείς εσωτερικούς χώρους οι οποίοι μπορεί να εκτείνονται και εκτός οπτικής επαφής κάτω από την επιφάνεια, καθώς και διακυμάνσεις στην θερμοκρασία οι οποίες συμπεριφέρονται όπως κανένα άλλο γνωστό χαρακτηριστικό στον Άρη.
Το ζεύγος των κρατήρων που είναι ορατό εδώ είναι οι μικρότεροι “ανώμαλοι” λάκκοι, που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Αυτοί έχουν είτε κάθετα, είτε σχεδόν κάθετα εσωτερικά τοιχώματα (δεν είναι ορατά από σχεδόν κάθετη προοπτική θέασης), και κάθε λάκκος είναι αρκετά βαθύς ώστε το φως του ήλιου να μην φτάνει στο πυθμένα του, ακόμη κι όταν είναι στο ζενίθ. Δυστυχώς, η μοναδική θερμική-υπέρυθρη κάμερα που είναι σε τροχιά στον Άρη δεν μπορεί να διακρίνει τόσο μικρά χαρακτηριστικά, έτσι τα θερμικά χαρακτηριστικά αυτών των λάκκων να παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα θερμικό όργανο υψηλής ανάλυσης σε μελλοντικές αποστολές.
Ενδιαφέρον είναι ότι όταν κρατήρες καθίζησης στην Γη έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με
το ζεύγος που φαίνεται εδώ, συχνά έχουν εισόδους σε σπηλιές στην βάση τους, που συνδέονται με μεγάλα υπόγεια δίκτυα. Οι τρέχουσες έρευνες προσπαθούν να καθορίσουν εάν οι ανώμαλοι κρατήρες καθίζησης στον Άρη μπορεί να έχουν τέτοιες εισόδους.
Η ικανότητα να
ανιχνεύσουμε και να εξερευνήσουμε Αρειανές σπηλιές είναι ύψιστου ενδιαφέροντος σε πολλούς ερευνητές στην πλανητική επιστήμη. Οι σπηλιές μπορεί να αποκαλύψουν ολόκληρα σύνολα στρωματογραφίας, παρέχοντας παράθυρα στην γεωλογική και ατμοσφαιρική ιστορία του Άρη.
Τα περιβάλλοντα των σπηλαίων μπορούν επίσης να προστατεύσουν την οργανική ζωή από τις ακραίες συνθήκες στης Αρειανής επιφάνειας, και μπορεί να παρέχουν στους μελλοντικούς εξερευνητές ασφαλείς κατοικίες. Επομένως, οι σπηλιές θεωρούνται από τις πιο υποσχόμενες τοποθεσίες, για την εύρεση διατηρημένων αποδείξεων παρελθούσας ή παρούσας μικροβιακής ζωής.
Επιπλέον, οι προκλήσεις που σχετίζονται με την εξερεύνηση σπηλαίων στον Άρη μπορούν να εμπνεύσουν μια γκάμα νέων τεχνολογιών, όπως προηγμένη ρομποτική και δυνατότητες στοχευόμενης προσεδάφισης.
Μετάφραση στα ελληνικά: Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος
Επιμέλεια Κειμένου: Αριστείδης Σκουρτόπουλος
αριθμός:
PSP_009488_1745ημερομηνία απόκτησης: 04 Αύγουστου 2008
υψόμετρο: 253 χλμ
https://uahirise.org/hipod/gr/PSP_009488_1745
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
#Mars #NASA #επιστήμη #ελληνικά #Ελλάς